joi, 21 mai 2009

Labirintul

Inapoi la subiectul meu preferat: Bucurestiul. Acest oras de-a dreptul pulic* in care ne traim vietile lipsite de scop si ne bem berile lipsite de gust. Acest oras in care trebuie sa traiesti o viata ca sa nu te ratacesti ca boul. Acest oras... de-a dreptul pulic si atat.
Pana acum nu intelegeam exact ce este atat de rau la Bucuresti. Sa fie rata crescuta a criminalitatii? Sau poate e de vina traficul infernal, sau preturile absurde la locuinte. Aerul irespirabil (mai ales vara) contribuie fara indoiala la reputatia rea a orasului. Lista poate continua, dar toate chestiile astea nu inseamna decat ca Bucurestiul e o capitala aglomerata (ceea ce ar trebui sa fie o chestie buna). Motivul adevarat pentru care Bucurestiul este un oras de-a dreptul pulic este unul mult mai subtil, chiar subliminal as putea spune.
Faza e ca strazile din Bucuresti duc o groaznica lipsa de indicatoare. Trebuie sa mergi jumatate de bulevard ca sa afli pe ce bulevard te afli de fapt(asta daca nu stii zona). Astfel ajungem la concluzia initiala: daca nu te-ai nascut in Bucuresti ai face bine sa iti cumperi gps. Daca in schimb te-ai nascut in Bucuresti, tot ar fi indicat sa eviti stradutele mici si intortocheate dintre blocuri, pentru ca nici acolo nu vei gasi indicatoare care sa-ti spuna unde naiba te afli.
Hai sa zicem ca daca am fi in SUA asta n-ar fi o problema. Nu pentru ca ei au indicatoare, ci pentru ca orasele lor sunt relativ noi si toate strazile sunt perpendiculare sau paralele. E cam greu sa te ratacesti intr-un oras care arata ca o tabla de monopoly. In schimb hai sa ne gandim la orasul nostru, pentru ca mi se rupe de americani. Avem intersectii cu 5 sau mai multe strazi, sensuri giratorii peste tot, strazi in forma de P (de la pulic probabil) si strazi in forma de S (de la sictir).
Acum ca am deslusit misterul din spatele reputatiei rele a orasului, nu ne mai ramane decat sa ne intrebam: Dupa 22 de ani (sau chiar mai mult) de trait in haos, poti sa te adaptezi la altceva?

*pulic = de-ampulea, ca pula, de cacat, naspa, nasol, aiurea, anapoda, care seamana cu o pula etc. pentru efect maxim se foloseste expresia "de-a dreptul pulic"

19 comentarii:

  1. bine zis....e mai ceva ca un labirint..iti pune la grea incercare neuronii..asta bineinteles daca n-au fost mancati de minotauri;))..
    traim in romanica...si asta ne ocupa tot timpul;))

    RăspundețiȘtergere
  2. Citatul din Mircea Badea m-a facut sa ezit in decizia de a publica acest comment. N-am nimic cu el, dar nu suport oamenii care iau de bun tot ce zice si care l-au transformat intr-un fel de zeu al nemultumiitilor din Romania.

    RăspundețiȘtergere
  3. chiar daca indicatoarele alea ma fac si pe mine sa ma ratacesc de fiecare data cand trec prin buc, sa stii ca bucurestiul e mult mai putin pulic decat zici tu pentru ca e viu. si sunt destul de sigura ca daca un bucurestean s-ar muta pentru 2 luni in cta(oras-mumie in care chiar nu se intampla nimic) ar ajunge sa se sinucida.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu unu am stat 2 saptamani intr-un loc foarte linistit si chef de sinucidere am avut cand m-am intors in Bucuresti si am fost intampinat de lucrari stradale zgomotoase. Cam din punctul asta de vedere e viu Bucurestiul, in rest eu il consider cam mort, cel putin dupa o anumita ora.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu la asta ma refeream... In Constanta nu sunt concerte, nu sunt baruri, nu sunt parcuri(pentru ca mai din toate mazare face mall-uri) si chiar si oamenii cu care ai putea vorbi ceva sunt putini. Bucurestiul e viu in sensul ca se intampla ceva in el. Si e mare... ai libertatea de alegere pe care Constanta nu ti-o poate oferi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Bucurestiul compenseaza cu prostie umana. Oameni care au ce face dar stau acasa, ca pensionarii. Si ca sa nu zica lumea ca-s ipocrit, precizez ca nu ma exclud din aceasta categorie, e un cerc vicios si toate alea...

    RăspundețiȘtergere
  7. Prostia umana e peste tot, mai ales in Romania.
    Ei bine, eu chiar azi ma voi indrepta spre Bucuresti si sunt la fel de nerabdatoare ca de obicei.:P
    Ca sa-ti explic pe indelete ce se intampla cu Constanta/Bucurestiul dupa parerea mea ar trebui sa-ti scriu o intreaga poveste care ma indoiesc ca ar incapea aici.
    Oricum, trebuie sa recunosti ca suntem amandoi foarte subiectivi.

    RăspundețiȘtergere
  8. Toata lumea e subiectiva... bucurestenii in general tanjesc dupa mare si constantenii dupa presupuna agitatie din capitala. Nimeni nu se multumeste cu ce are. Distractie placuta in labirint ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. Merci.:D Intr-adevar a fost distractie placuta. Ca de obicei, labirintul ne-a intampinat cu bratele deschise pe mine si pe... harta mea. Fara ea nu prea cred ca mai prindeam placebo.
    P.S.: Arata cam dubios conv. astea prin commenturi.:))

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu-i nimic dubios, arata ca orice conversatie prin commenturi de pe youtube, fara spam, injuraturi si cantitati imense de prostie.

    RăspundețiȘtergere
  11. Pai mi se parea dubios pentru ca de obicei nu ajung sa plictisesc o persoana pe care nu o cunosc cu mai mult de 2-3 commenturi.

    RăspundețiȘtergere
  12. Daca intentionezi sa ma plictisesti mai ai de incercat, eu m-am nascut plictisit

    RăspundețiȘtergere
  13. Vezi ca-mi plac provocarile. :)) Si, te-ai nascut plictisit de ce?

    RăspundețiȘtergere
  14. unii oameni se nasc blonzi, eu m-am nascut plictisit (chiar incepe sa arate dubios conversatia asta)

    RăspundețiȘtergere
  15. Stiu, sunt prea curioasa:)) So, vrei sa incheiem conversatia?

    RăspundețiȘtergere
  16. Deloc, am si eu un motiv sa mai trec pe aici pana imi vine in minte vreun subiect bun.

    RăspundețiȘtergere
  17. Ma bucur. Chiar vroiam sa te rog ceva. Saptamana urmatoare iara ma voi perinda prin labirint si de data asta chiar o sa am destul timp de pierdut. E posibil sa ajung aproape la fel de plictisita ca tine asa ca ma intrebam daca stii niste locuri misto prin care as putea sa merg(stiu ca-ti cer mult pentru ca e greu sa gasesti locuri tari intr-un oras care nu-ti place, dar chiar n-am pe cine altcineva sa intreb).

    RăspundețiȘtergere
  18. Sunt destule locuri tari in buc, trebuie doar sa fii in dispozitia necesara, sa fii la ora potrivita la locul potrivit si/sau sa ai destule fonduri. Exista de toate pentru toata lumea de fapt, numai mie nu-mi convine nimic :p

    RăspundețiȘtergere
  19. Ah, se pare ca iara sunt la cheremul sortii, asa ca nu-mi ramane decat sa sper sa fiu persoana potrivita la momentul potrivit prin labirint.
    P.S.: Lasa-mi si mie id-ul tau pe blogul meu ca sa facem dubiosul mai putin dubios.:))

    RăspundețiȘtergere