luni, 3 noiembrie 2008

Halloween

"Trick or treat?" - asta intreaba de halloween copii tembeli americani cand se plimba costumati prin cartier deranjand oameni nevinovati pentru a primi bomboane (treat). Daca nu primesc respectivele bomboane, au dreptul sa ii faca o farsa(trick) acelui ursuz care a refuzat sa contribuie la obezitatea copiilor americani. Cum americanii nu sunt cunoscuti pentru creativitate, respectiva farsa inseamna sau sa ii arunce cu oua in casa, sau sa ii decoreze curtea cu hartie igienica.
Dar ce legatura are asta cu noi, romanii? Pai avem si noi o traditie similara, si nu ma refer la colindat. Diferentele intre trickortreating si colindat sunt majore. La colindat nu trebuie sa te costumezi (nu e obligatoriu cel putin) si trebuie sa muncesti (si cantatul e o munca) pentru dulciurile cerute (sau bani, ma rog). Asta ca sa nu mai vorbesc de faptul ca trickortreating-ul nu are o semnificatie crestina (halloween-ul este de fapt o sarbatoare pagana blah blah blah, nu va plictisesc cu detalii acum). Deci, daca nu e vorba de colindat, atunci care este traditia romaneasca echivalenta cu trickortreating-ul?
Pai, ocazional, tinerii romani ies pe strada, costumatia fiind optionala dar recomandata, pentru a le cere trecatorilor tigari sau bani. De asemenea, trecatorii au de ales intre a le da tinerilor ce isi doresc sau a fi victima unei... "farse". Aceasta traditie se numeste "Scoatebanusautesparg!" si este mandria societatii in care traim...

Ce occidentali suntem...

2 comentarii: