joi, 28 iunie 2007

Arta moderna...

...este un cacat! Ma refer la teatrul modern (orice ar insemna asta... piese care nu sunt legate ca lumea, care nu au un subiect concret, piese in care lumea tipa mai mult decat vorbeste, in care actorii apar dezbracati ca sa socheze si, implicit, sa atraga publicul etc.), la sculpturile moderne (care arata ca acele chestii pe care le faceam din plastelina cand eram mic, sau mai bine zis ca un cacat turtit de camion), la fotografia moderna (poza unui tomberon de gunoi care da pe dinafara nu este arta! mai ales avand in vedere ca nu fotograful a creat acel tomberon), la literatura moderna (nu science-fiction ca ala e bun, poezii cretine in versuri libere si fara sens, dadaisme etc.) si exemplele pot continua, dar ma enervez numai cand ma gandesc la ele.
Cine sunt "artistii"? Foarte simplu: snobi cu prea multi bani, care profita de naivitatea publicului si de prostia criticilor ca sa scoata un ban din tampenii pe care le fac in 5 minute si care, chipurile, ar avea vreun inteles. Daca ii intrebi ce reprezinta o anumita opera vor incepe un discurs interminabil si probabil improvizat care nu iti va raspunde de fapt la intrebare, avand doar menirea de a-ti arata ca EL, artistul, este mai inteligent decat tine, dovada faptul ca tu nu intelegi ce naiba vrea EL sa zica.
Cine sunt criticii? Persoanele care pun botul la discursurile artistilor. Imediat ce isi dau seama ca ei de fapt nu inteleg nimic din opera sau din explicatia artistului se panicheaza, crezand ca altcineva intelege, si vor pretinde ca si ei inteleg tot ce vrea sa spuna artistul. Astfel se ajunge la un cerc vicios in care toata lumea pretinde ca intelege ceva, doar pentru a nu parea mai prosti decat restul.
Cine sunt consumatorii de arta moderna? Aici nu ma pot abtine sa fiu subiectiv si voi spune ca, consumatorii, sunt acei oameni care umbla cu fulare la gat in mijlocul verii, care umbla pe "motoare" si pe "tnb", care invata in liceul Tonitza sau la Facultatea de Arhitectura, sau doar vor sa lase aceasta impresie. Acesti "oameni" se considera mai culti si mai "cool" decat tine, pentru ca ei apreciaza arta, inclusiv si in special arta moderna (modern=cool, oricum ai privi problema. Oricum, nu e neaparat de bine).
Eu unul m-am saturat de tampenia asta... asa ca am decis sa rup acel cerc vicios si sa afirm ca EU NU INTELEG NIMIC DIN ARTA MODERNA. Poate e din cauza ca sunt de moda veche, poate e din cauza ca tot ce am scris mai sus e adevarat. Sincer nu imi pasa, stiu ca nu sunt singurul care nu intelege nimic din arta moderna, si am hotarat sa fiu primul care recunoaste in gura mare acest lucru.


Am o mare dilema... sa pun o poza cu produsul din WC-ul meu si sa scriu pe ea "ARTA", sau sa ma abtin si sa pastrez locul cu praf cat de cat curat?

11 comentarii:

  1. pfoai, mi-ai furat subiectul cu panaramele tonitza si arhitectii.
    chestia cu arta moderna e ca "hainele noi ale imparatului"

    RăspundețiȘtergere
  2. subiectul cu panaramele tonita e oricum vechi de un an... am scris pt "academia de gashka" la catavencu

    RăspundețiȘtergere
  3. "poza unui tomberon de gunoi care da pe dinafara nu este arta! mai ales avand in vedere ca nu fotograful a creat acel tomberon"

    Tin sa te contrazic. In primul rand pentru ca fotograful face poze, nu neaparat ceea ce fotografiaza. Eu n-am omorat pisica, i-am facut poza.[How many fucking times should I tell you?]
    In cel de-al doilea rand, pentru ca vad multe intr-o fotografie. Exemplului dat de tine ii gasesc diverse "intelesuri" : nepasare[asta devine subiectul meu preferat btw], sfarsit, uitare....depinzand de tehnica fotografica, pot gasii si mai multe semnificatii. Pozele sunt metafore. Cele artistice cel putin.


    Si point 3: grrr..asta inseamna ca pozele mele cu ruine in care isi au culcus aurolacii sunt de rahat?
    Daca nu vezi ceva ascuns in saracia locului, I'm sorry.

    RăspundețiȘtergere
  4. sunt tare curios... de ce te simti la faza asta? Chiar n-a pornit de la tine faza asta, draga mea egocentrica. Pozele cu ruine sunt misto, dar tine-ti pisicile moarte pentru tine pe viitor, mai ales cand stii ce parere am.

    RăspundețiȘtergere
  5. De ce te legi numai de punctul ce imi evidentieaza micutza latura egoista?
    Daca ai incerca, ai vedea ceva si-n poza cu pisica. Poate chiar ce-am vazut eu. Nu e o poza macabra si-atat.
    Gandeste-te asa: pisica a fost omorata de cineva caruia i se pare mai interesanta ruperea in fitze la viteza de peste 60km/h in localitatedecat viata unui furball. Oamenii sunt materialisti si egoisti, trec usor peste ceea ce ar trebui sa conteze in viata... insasi viata. Asta-i punctul pe care voiam sa-l fac prin poza aia si prin intreaga serie ce va urma.

    Ai fi vazut asta de la bun inceput? Intelegi legatura?
    Si totusi... e fotografie moderna.
    Recunosc faptul ca exista multi tampiti ce se cred fotografi si fac arta sa se duca de rapa, dar asta nu inseamna ca fotografia moderna e excretabila, cum de altfel nici arhitectura moderna nu e de lepadat.

    Poate in alte arte, n-a avut the turned it was supposed to, dar in fotografie si arhitectura da.

    RăspundețiȘtergere
  6. de arhitectura n-am zis nimic, cat despre poza ta cu pisica moarta... eu unul nu suport sa vad pisici moarte si tu stii asta. Si eu ziceam de un tomberon de gunoi fir-ar el de tomberon... in general chestii lipsite de sens pe care unii le considera arta. Un bou care apasa un buton se poate considera artist mai nou?

    RăspundețiȘtergere
  7. receptarea artei moderne n-are trebui sa fie filtrata prin "panaramele tonitza si arhitectii" ca uite ce iese.
    mai acorda-ti niste ani. si cateva file in plus. it does make a difference.

    RăspundețiȘtergere
  8. si tu cati ani ai? intreb si eu ca sa stiu cine ma judeca

    RăspundețiȘtergere
  9. Ti-am gasit semnificatii si la tomberon.
    Ba chiar o sa-ti fac o poza la un tomberon si o sa-ti demonstrez contrariul.
    O fotografiez absolut orice vrei tu si-ti demonstrez ca-i gasesc o semnificatie.

    RăspundețiȘtergere
  10. vroiam sa scriu si de academia de gashca. cred ca e cel mai cretin ziar. e un jurnal hi5 cu mult prea multe emoticoane si subiecte idioate. mi-a zis si mie o tocilara sa scriu acolo

    RăspundețiȘtergere
  11. eu am profitat de ocazie ca sa impartasesc unui public mai larg parerea mea despre tonitzari :D Acum intr-adevar nu mi se pare ca ar fi ceva de capu ei, dar avand in vedere ca eu am scris atunci cand inca nu aparuse prima editie, n-aveam cum sa stiu ce va fi.

    RăspundețiȘtergere