vineri, 15 iunie 2007

Utopia

Ce sunt oamenii daca nu niste furnici mai mari? Ma refer la oameni luati impreuna, nu separat, mai precis la omenire. Daca stam sa analizam problema nu o sa vedem nicio diferenta. Furnicile lucreaza in fiecare zi ca sa asigure un trai bun musuroiului, fara vreun tel suprem, doar instinctul de perpetuare a speciei. Si omenirea... are vreun tel suprem de care nu stiu eu? Poate crearea unei utopii, dar s-a stabilit de mult ca asa ceva nu e posibil.
O utopie presupune sa fie toti oamenii multumiti de sistem, dar cum poti crea un sistem care sa multumeasca pe toata lumea. Din start trebuie facute compromisuri cu care multi oameni nu vor fi de acord, si deja utopia nu mai e utopie pentru toata lumea. Toti oamenii ar putea cadea de acord ca nu vor sa traiasca in aceeasi societate cu anumite javre si anumiti cretini, dar nu toti vor fi de acord asupra identitatii acelor javre si cretini. Si in cazul asta ce facem? Referendum pentru stabilirea cretinilor, sau poate lasam elita sa hotarasca in locul nostru cine sunt respectivii pe care ii vom exclude din societate.
Presupunem prin absurd ca toti oamenii ar putea cadea de acord in privinta cretinilor, ce facem cu ei? Ii lasam sa isi cladeasca o societate proprie, cu care mai incolo vom intra in conflict si ajungem de unde am pornit? Sau ii exterminam pe toti, si ramanem cu o "utopie" cladita pe sange, care o sa ne bantuie pana cand cineva o sa se hotarasca sa musamalizeze tot, si ramanem cu o societate tip 1984, in care oamenii cred ca sunt fericiti in ignoranta lor, pur si simplu din lipsa unui termen de comparatie.
Acum ca am reamintit ca o utopie este in fond imposibila (asa cum scrie si in dictionar de fapt), poate cineva sa imi spuna care este telul suprem al omenirii? Si ce rost mai are avansul tehnologic cu care ne mandrim atat de mult si care pana acum n-a adus, in esenta, nimic bun?


Daca oamenii nu sunt in stare sa se inteleaga pe Pamant, ce ne-ar putea face sa ne intelegem in viata de apoi?

4 comentarii:

  1. Cine ti-a zis ca omenirea are un tel suprem?...... Daca avea, se stia care este.

    RăspundețiȘtergere
  2. n-a zis nimeni ca ar avea, dar totusi ne consideram a fi o forma superioara de viata.

    RăspundețiȘtergere
  3. Una este sa te consideri si alta este sa fii :))
    Dureros poate, dar adevarat...

    RăspundețiȘtergere